GIPP Arkitektur

Ambassadör

Arkitekt SAR/MSA

Arkitekt SAR/MSA

Förfrågan skickad till

GIPP Arkitektur

Kom i kontakt

Du behöver logga in för att komma i kontakt

Kom i kontakt

i rampljuset

Portfolion håller på att sättas upp.

tidigare Projekt

Bruksgården

Lindéngruppen har sitt huvudkontor i en disponentvilla från 1805, som tidigare ägts av Höganäs AB. Denna byggnad, Bruksgården, ingår i ett område klassat som riksintresse, där huvudbyggnaden med dess flyglar anses vara av högsta kulturvärde. Vid den omfattande om- och tillbyggnaden har stor omsorg och hänsyn inför den historiskt värdefulla miljön visats, samtidigt som tillbyggnaden, en parafras på den skånska längan, medvetet har tillåtits forma sig som ett tydligt samtida avtryck. Tillbyggnaden är en sammanhållen skulptural volym, i tegel och platsgjuten betong, med tydliga intryckta respektive utskjutande partier. Tillbyggnadens massivitet, dess muröppningar och koncentrerade ljus står i kontrast till huvudbyggnadens putsade murverk. I mötet mellan volymerna skapas en koppling, en tydlig situation där gammalt och nytt griper tag i varandra. Tillbyggnadens material har en direkt relation till platsen, leran och fogen som sammanbinder, kopplar till de inre rummens materialitet, betongen, samtidigt som de detaljerar och förfinar byggnadsmassan, bryter ned skalan och skapar en dialog med den omgivande miljön. En bärande del av projektet är konsten, som integrerar inre och yttre rumssekvenser, plan och organisation på ett medvetet sätt. I tillbyggnaden inryms ett vertikalt rum där större verk och installationer ytterligare kan samspela med volymens inre och dess koppling till trädgården. Lindéngruppen bygger sin konstsamling med utgångspunkt i Beckers konstnärsstipendium. Staden, arkitekturen och konsten samspelar och låter ett samtida avtryck teckna sig på platsen och i historien.

Fjällbacka - på klippans kant

Fjällbackas slingriga gator med egensinniga trähus och vidsträckta klippblock - en plats där människans avtryck genom tiderna underordnat sig naturen. I det lilla samhällets ytterkant öppnar sig en intim plats, här möter det öppna havsrummet den bohuslänska vilda naturen. På en klippkant, inkilad mellan befintliga byggnader, reser sig en byggnadskropp i platsgjuten betong. Volymen spänner över klippans kant och genom sin sektion möter det inre landskapet det yttre, här kopplas de inre rummen samman med platsens olika nivåer. I entrén öppnar sig byggnadens inre; nivåer och genomblickar blir tydliga. En passage sträcker ut sig i byggnadens hela längd, binder samman de övre rummen med de nedre. Köket öppnar sig mot de övre och nedre landskapsrummen. En platsgjuten skorsten spänner ut rummet vertikalt och leder oss ner till de rum som tar hela byggnadens höjd i anspråk. Här kopplas volymens inre samman med dess yttre; ljus och landskap pressas in och gränser suddas ut. Byggnadskroppens massivitet och tyngd; dess konstruktion i platsgjuten betong inger en robusthet gentemot naturens krafter. I byggnadens inre är materialet genomgående trä; bearbetat och behandlat i relation till rummen, elementen och detaljerna. Likt ett element från byggnadskroppens inre leder en trappa av trä oss upp på byggnadens tak, himlens vardagsrum, ett rum utan fysiska begränsningar, där människa och natur flätas samman i ett här och nu. Foto: Mathias Johansson

Rörbäck Forest Retreat

I slutet av en slingrig skogsväg öppnar sig naturen, en glänta; ett av ljus och natur definierat rum. Här möts besökaren av en omtolkning av en halländsk gård med nya tillägg i nära samspel med äldre tiders byggnader och rum. Två trävolymer bildar tillsammans med platsens murverk, både byggnad och landskap, en sammanhållen plats som tydligt förhåller sig till både skogen och det byggda. De yttre rummen flätas samman med volymerna, den vilda växtligheten bildar rum för avskildhet medan den tuktade naturen öppnar upp för samvaro och interaktion. Samtida tillägg förtydligar den äldre halländska gårdens struktur, läser dess gestalt likt ett samtida avtryck på platsen och bär den vidare in i framtiden. I mangårdsbyggnadens entré öppnar sig byggnadens inre; dess utsträckta rum griper tag i ljuset och naturen. En vandring längs byggnadens inre fasadliv ger rumssamband som kopplar samman det kontemplativa med det sociala; här möter mer intima rum det öppna utvidgade, kollektiva fält som uppstår i byggnadens utsträckning. Byggnadens inre kan liknas vid ett magasin, med två fristående boxar som innehåller sovrum och bad. I mellanrummet mellan dessa boxar lösgör sig det utsträckta rummet och skapar kök och vardagsrum; generösa rum som spänner ut sig i passagens motsatta riktning. Här kopplas volymens inre samman med dess yttre; ljus och landskap pressas in och gränser suddas ut. Skogen och dess träd är platsens material; volymerna framstår som skulpterade i trä, de inre rummen urgröpta och fodrade, detaljerna knådade; allt utifrån en ursprunglig tanke om plats och människa.

GIPP arkitektur har sin praktik i Stockholm och drivs av Emil Bäckström och Petra Gipp. Studion har sedan starten 2009 rönt stor uppmärksamhet för sitt arkitektoniska uttryck, i gränslandet mellan arkitektur och skulptur.

Studion har stor erfarenhet av projekt i olika skalor och sammanhang, från varsamma renoveringar och tillägg till större komplexa projekt, internationella tävlingar och undersökande projekt.

GIPP arkitektur har en ambition att skapa arkitektur väver samman beställarens önskemål med platsens karaktär.

"Vi arbetar på djupet med rumsgestaltning, rörelse och byggnadsteknisk problemlösning för att uppnå en arkitektonisk helhet. Arbetet utgår ifrån en huvudidé och fortsätter ned till utformningen av medvetna detaljer och materialval."

Kontoret har blivit publicerad i ett flertal böcker och magasin, har vunnit ett antal arkitekturpriser såsom ResidenceMagazine Stora Formpris - årets arkitekt, Årets Betongarkitekt och Skånes Arkitekturpris samt nominerats till Kasper Salin Priset, Mies van der RoheAward och Sveriges Arkitekters Villapriset.

 

GIPP arkitektur hjälper dig som privatbeställare hela vägen från det första mötet fram till byggprojektets slutfas,och varje projekt utformas individuellt genom tät dialog mellan oss arkitekter och dig som beställare. Vi arbetar över hela Sverige, och har flertalet projekt i södra Sverige, där vi även har ett gediget kontaktnät med entreprenörer och konsulter.

 

Petra Gipp leder arkitektkontoret GIPP Arkitektur AB sedan 2009 och har lång erfarenhet som ansvarig arkitekt och generalkonsult av nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnad i historiska miljöer. Petra har varit ansvarig arkitekt i ett antal inbjudna och allmänna internationella tävlingar.

Petra är ledamot av Kungliga Akademien för de fria Konsterna.

Petra är utbildad vid Kungliga Akademien i Köpenhamn där hon idag undervisar inom Arkitektur och Kultur.

Petra har stor erfarenhet av rollen som sakkunnig i arkitektur, och har vid flertalet tillfällen blivit utsedd av Sveriges Arkitekter som jurymedlem, ex i den inbjudna tävlingen för nytt universitetsbibliotek i Göteborg.

 

Emil Bäckström leder arkitektkontoret GIPP Arkitektur AB sedan 2018 och har lång erfarenhet som ansvarig och handläggande arkitekt, samt som generalkonsult av framförallt bostadsprojekt samt nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnad i historiska miljöer.

Emil är utbildad vid KTH i Stockholm, Accademia d’architettura i Mendrisio, Schweiz och The Royal DanishAcademy of Fine arts i Köpenhamn, samt är vidareutbildad inom restaureringskonst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm